U follow me, I follow U.

Suka tak?

Sunday, October 7, 2007

NK jd Pilot?perlu degree ke?


klo xde degree, jgn dtg interview!



huhuhuhu..ye ker.. ari tuh aku gi buat test kat MAS semua lepasan SPM 1org je dari degree..kawan aku 2-3 org lepasan SPM ok je kat sana belaja pilot..best jadi pilot masa ko study diorang bayar gaji gak..bile dah ada license pilot ko punya gaji mmg masyuk la..kalo nasib baik terus B737 huhuhuhu..bulan 8 nih aku gi interveiw Air Asia lak..sebab ari tuh aku failed mispa test hehehehe..x sempat interview hehehe sebab pas mispa test baru interview..by da way mispa test = IQ + personality Test..aku failed personality hehehehe IQ ok aja..
owh MISPA test adalah second test after PSYCHO Motor test..kalo x silap aku ada 4 peringkat utk dpt jadi cadet..

PSYCHOMOTOR test
MISPA test
Interview
Medical Check up ( doktor dari MAS sendiri periksa )
pastuh for sure korang masuk jadi cadet..by da way sekang MAS antar kat Langkawi ( LATC ) sebab Melaka ( MFA ) dah penuh sebab Air Asia send cadet diorang kat melaka je..dgr cerita kemungkinan akan ada cadet dihantar ke Australia utk belaja kat sana..but of coz la nanti korang kena paid tinggi skit masa keje nanti hehehe..
n of coz Fluent English..Tinggi juga penting min. tinggi 164
of coz x rabun..
n mesti xde penyakit asthma apa lagi ek..
sekang juga ada cadet wanita but x ramai la kan..
nak naik pangkat utk ke kapal terbang lagi besar atau jadi Capt.
bukan pada degree tapi pada kekosongan diorang ikut turutan / seniority
nak jadi captain mayb agak payah skit kut mayb take time..but kalo nak upgrade ke kapal terbang lagi besar sperti B747-400 (jumbo) B777 atau A330 diorang tgk pada kekosongan/seniority..so kalo ko ada degree ke x degree ke x penting janji ko fluent in english n good in math no hal la..
kalo jadi stweard or stweardest different la coz mmg diorang tgk physical ko..badan mesti cantik muka cantik tinggi gak penting fluent english..result x bape penting sebenarnye.. tuh je serba sedikit yg aku tau pasal Pilot MAS

nak jadi Pilot Air Asia paling senang huhuhuhu org ckp la..hehehehehe

x lama lagi MAS punya A380 masuk ramai pilot 747-400 ngan 777 akan di upgrade ke kapal terbang tuh..dari situ sesiapa dari kapal terbang 737 or A330 akan mungkin di beri tawaran ke kapal terbang lagi besar..huhuhuhu tapi of coz la kena amik exam hehehehe..

oh yer..kalo jadi pilot nih every 6 month akan ada test theory + simulator tgk mcm mana prestasi la kalo x ok tuh mayb kena turun balik...
heavenX

No comments:

Jom Baca!